Турските военни нанесоха удари срещу обекти в северен Ирак и Сирия, свързани с Кюрдската работническа партия ПКК. Анкара обвинява организацията за вчерашния атентат с пет жертви и 22 край столицата. След наказателните акции Турция съобщава за 59 убити, които определя като "терористи". Кюрдска милиция в Сирия обяви 12 цивилни жертви. На този фон в светлината на прожекторите отново попада кюрдския бунтовнически лидер Абдулах Йоджалан, който излежава доживотна присъда. Съюзник на президента Ердоган предложи освобождаването му в замяна на прекратяване на въоръжена кампания на Кюрдската работническа партия ПКК срещу турската държава.

Турските военни обявиха, че успешно са поразили 47 цели на ПКК, след като по-рано Анкара съобщи, че единият от двамата извършители на вчерашното нападение е разпознат като член на организацията. Установява се самоличността и на втория нападател, който е жена, пише БНТ.

"При сравнение с предишни подобни нападения, силно вярваме, че извършител е терористичната организация Кюрдска работническа партия ПКК", заяви министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая.

Мишена на турските сили са станали военни бази, складове за боеприпаси и енергийни обекти. Атакуваната вчера компания има водеща роля в турската авиокосмическа индустрия и проектира, разработва и произвежда самолети за цивилни и военни цели. Тя е лицензиран производител на проектираните в Съединените щати изтребители Еф-16. Модернизира и по-стари самолети за турската армия. Основни собственици са Турските въоръжени сили и цивилния орган на турското правителство за усъвършенстване на отбранителните способности.

Атаката беше извършена само ден, след като на свиждане с роднина лидерът на кюрдските сепаратисти Йоджалан е предал сигнал за готовност за мирни преговори с Турция, ако бъдат създадени съответни условия. По-рано съюзникът на президента Ердоган и лидер на крайнодясната Партия на националистическото действие Девлет Бахчели, изрази идеята за предсрочно освобождаване на Йоджалан, ако той се откаже от насилието и разпусне организацията си.

"Ако изолацията на терористичния лидер Абдулах Йоджалан бъде вдигната, нека дойде и говори пред групата на партията във Великото национално събрание на Турция. Нека заяви високо, че с тероризма е свършено Кюрдската работническа партия е разпусната. Ако той направи това, нека се отвори широко пътят за правно ураждане на неговото „право на надежда", обясни лидер на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

Кюрдската работническа партия ПКК започна въоръжена борба срещу турската държава през 1984-та година с цел създаване на кюрдска етническа родина в югоизточната част на Турция. Йоджалан беше заловен от турски командоси в Кения през 1999 и вече четвърт век се намира в затвор на остров Имралъ край Истанбул, който е с висока степен на сигурност. Не е ясно какво влияние е запазил над ПКК, чиито бойци са базирани основно в планините на северен Ирак.

Ако приеме предложението на турските националисти за край на конфликта, сега 75 - годишният Йоджалан няма да направи прецедент за влизане на преговори с официална Анкара. Личността му нашумя между 2013 и 2015 по време на мирния процес между турската държава и бойците на ПКК.

Тогава премиер, Ердоган виждаше в Йоджалан ключова фигура за прекратяване на конфликта, взел 40 хиляди жертви. Преговорите обаче се провалиха и конфликтът навлезе в най-кръвопролитната си фаза с фокус върху градските райони в югоизточна Турция, вместо полеви акции. Кюрдската работническа партия ПКК е обявена за терористична организация от Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз.