Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви на 7 септември, че е „много обиден“ от „подкрепата“ на руския президент Владимир Путин за неговия съперник Камала Харис, съобщи „Киев Индипендънт“.

В очевидно язвителен коментар лидерът на Кремъл каза на 5 септември, че президентът на САЩ Джо Байдън е бил неговият „фаворит“ за предстоящата президентска надпревара, но тъй като Байдън се е отказал, Путин ще „подкрепи“ Харис.

Коментарите на Путин дойдоха малко след като САЩ обявиха широкообхватни мерки за борба с руската намеса в изборите в САЩ. И преди Москва е била обвинявана, че използва кампании за дезинформация и сходни средства, за да подкрепи Тръмп срещу Хилари Клинтън и Байдън на изборите през 2016 и 2020 г.

„Никой американски президент не е бил по-строг към Русия от мен“, обяви Тръмп по време на митинг в Уисконсин, повтаряйки твърденията си, че Русия никога не би нахлула в Украйна, ако той беше президент.

Перспективата за преизбирането на Тръмп предизвика безпокойство в Украйна, тъй като сигнали от близкия му кръг показват, че той може да се опита да окаже натиск върху Киев за отстъпване на територии и други отстъпки, за да постигне мир. Притесненията само нараснаха, след като бившият президент избра Джей Ди Ванс, сенатор от Охайо, който е явен критик на помощта за Украйна, за свой кандидат за вицепрезидент.

Тръмп на няколко пъти е хвалил Путин, докато руският президент заяви миналият септември, че Тръмп би могъл да разреши войната в Украйна „за няколко дни“. Бившият американски президент твърди, че ще сложи край на войната в рамките на 24 часа без да уточни стъпките, необходими за постигането на тази цел.

На свой ред Байдън позиционира САЩ като водещ военен донор за Украйна и застана начело на санкциите срещу Москва. Въпреки това администрацията му беше критикувана за фрагментарната и рестриктивна стратегия за подкрепа.