Турският президент Реджеп Ердоган днес осъди терористичното нападение срещу комплекса на националната авиокосмическа компания в Анкара, предават турските медии. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая и Ердоган съобщиха, че четирима души са загинали и 14 са били ранени при терористичния атентат. Нападението бе извършено около 15:30 ч. в северозападното предградие Кахраманказан, на около 35 километра от центъра на турската столица. Ранените хора са приети в различни болници в Анкара. Пред лечебните заведения са се събрали близки на пострадалите, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Двама нападатели - мъж и жена, са били неутрализирани, посочи Йерликая. Той не уточни колко бойци са участвали в нападението и не посочи коя групировка може да стои зад него. По последна информация на СиЕнЕн-Тюрк пред вход на завода е било извършено самоубийствено нападение с кола-бомба, след което въоръжени нападатели са нахлули в завода.

Съобщаваше се за престрелка и за взети заложници. Информацията за заложниците не бе официално потвърдена. Телевизиите съобщиха за извършени контролирани взривове в завода.

Междувременно Ердоган, който е в Казан за участие в 16-ата среща на високо равнище на страните от БРИКС, обсъди по телефона последните развития с генералния секретар на НАТО Марк Рюте.

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Турция Томас Ханс Осовски посочи, че ЕС стои до Турция в борбата срещу тероризма, съобщиха за БТА от Делегацията на ЕС в Турция.

"Дълбоко сме шокирани и натъжени от терористичното нападение срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" (TUSAS) в Кахраманказан в Анкара. Изказваме искрените си съболезнования на семействата на жертвите, на цяла Турция и нейния народ и пожелаваме бързо възстановяване на ранените", заяви посланик Осовски.

"Европейският съюз стои до Турция в борбата срещу тероризма във всичките му форми. Ние категорично осъждаме този отвратителен акт на насилие, както и тези, които подкрепят или позволяват подобни действия. Тероризмът няма място в нашите общества", каза той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди терористичното нападение, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер. Лидерите на водещите политически партии в Турция заклеймиха терористичния акт.

По информация на местните медии в района на завода се намира ясла. Децата и служителите в яслата са били транспортирани на сигурно място. Недалеч от комплекса на "ТУСАШ" има и няколко училища.

Днешният атентат е извършен броени дни преди националния празник на Турция – 29 октомври, когато ще се честват 101 години от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.