ЮНЕСКО възнамерява да включи мегалитния паметник Стоунхендж в Списъка на световното наследство в опасност заради проект за пътен тунел, преминаващ в близост до праисторическия обект, съобщи АФП, позовавайки се на документ на организацията на ООН.

В писмено решение, видяно от АФП, Комитетът за световно наследство препоръчва Стоунхендж да бъде включен в списъка на застрашените обекти „с оглед мобилизиране на международна подкрепа“.

Включването обаче все още трябва да бъде гласувано от държавите-членки на Комитета за световно наследство, който ще заседава в Делхи от 21 юли. Според дипломат, интервюиран от АФП, има много голям шанс те да одобрят решението.

Построен на етапи между около 3000 и 2300 г. пр.н.е., Стоунхендж е един от най-важните праисторически мегалитни паметници в света по отношение на своите размери, сложна планировка и архитектурна прецизност.

Известният комплекс е подравнен с оста на Слънцето по време на лятното и зимното слънцестоене. Според ЮНЕСКО, която го обявява за обект на световното културно наследство през 1986 г., Стоунхендж е „най-сложният в архитектурно отношение праисторически каменен кръг в света“.

През юли миналата година обаче британското правителство даде зелена светлина на проект за пътен тунел в близост до обекта. През юли 2021 г. съдилищата бяха блокирали първоначалния вариант на проекта, като се позоваха на опасения относно въздействието му върху околната среда.

Операторът на пътната мрежа „Нешънъл хайуейз“ обяснява, че този проект за модернизация на много натоварения път А303 ще спомогне за подобряване на транспортния поток и че тунелът, който ще бъде дълъг около три километра, ще намали неудобствата, причинени от пътния трафик в близост до Стоунхендж, пише БТА.

Въпреки това група специалисти установи, че това може да доведе до „трайни и необратими щети“. Властите в Лондон обаче решиха да одобрят строителния проект въпреки многократните предупреждения на Комитета за световно наследство от 2017 г. насам и многократните предупреждения на неговите експерти.