Драматично спасяване на бебе на мигранти на малък гръцки остров успя да завладее сърцата на стотици из цялата страна. Местна медия съобщава, че бебе на 50 дни е спасено от местни хора, живеещи на остров Тилос, миналата събота. Мигрантското семейство било заседнало на плажа за три дни.

Мигрантите са изоставени от контрабандисти при скалиста местност. Към групата имало деца и бременна жена. Според данни, бежанците са оставени на брега, откъде е трудно да бъдат достигнати от сушата.  

Кметицата на острова Мария Кама споделя в социалната мрежа „Фейсбук" драматичното спасяване. „Общността на Тилос отново се отзова, подавайки ръка на мигрантите. Местните се стараят да се справят по възможно най-добрия начин с мигрантската криза. Полагат усилия, за да помогнат на страдащите, ранените и отчаяните", пише тя в поста си. 

„Родителите на бебето, възпрепятствани от суровите условия за живот на острова, решили да хранят детенцето си с мляко, разредено с морска вода. Просто нямали по-добър вариант. Слава Богу, бебето беше спасено." 

Властите казват, че спасяването на бебето през морето е водено от служител на бреговата охрана, който по това време не бил на смяна. Останалите бежанци били спасени с помощта на хеликоптер.

Видеа от спасителната операция бързо стават хит в социалните мрежи в Гърция. В тях се вижда как бебето е спасено от плажа с помощта на малка надуваема лодка. 

Тази ситуация се развива, докато властите на южния гръцки остров Крит задържат 76 мигранти рано във вторник. Бежанците пристигнали на 3 лодки. Контрабандистите продължават да търсят нови пътища, чрез които да избегнат патрулите на бреговата охрана в региона, пише The Guardian.

Мигранти от Сирия, Египет, Судан и Бангладеш, сред които 6 деца, пристигат преди изгрев слънце на малкото островче Гавдос, близо до южния бряг на Крит, според сведения от местните власти.

Обичайно, такива бежански групи се задържат за идентификация и обработка на информацията. Впоследствие могат да кандидатстват за убежище, докато чакат в бежанските лагери. През това време случаите им се разглеждат индивидуално от властите. 

Според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците повече от 28 000 мигранти са пристигнали нелегално в Гърция тази година.

Обикновено контрабандистите се целят в гръцките острови, които са по-близо до бреговата линия на Турция. В последните месеци, все повече избират по-дълги обходни маршрути до Крит и други острови в Централно Егейско море, където патрулите на бреговата охрана са значително по-малко.

Гръцкото правителство обмисля да изгради центрове на Крит за преработка на информацията на бежанците, които да бъдат с държавно финансиране, за да подпомогнат местните власти. В момента мигрантите се приютяват в спортни зали, неизползваеми сгради и училища (през лятото, когато няма учебни занятия).

Егейският маршрут остава активен. Във вторник служители на бреговата охрана информират, че са хванали общо 70 човека за последните 24 часа. Всички те са прекосили краткия път от Турция в малки лодки. След като са хванати, са закарани в мигрантските приемни центрове в Самос, Лерос и Киос. 

Гърция получава негативни реакции от организации за човешките права заради отношението на страната към мигрантите, опитвайки се да стигнат до бреговете ѝ. През юни страната отрича твърденията, посочени в отчет на BBC, че бреговата охрана използва брутални практики, които водят до смъртта на десетки мигранти.