Официалният представител на хусите Абдусалам Джахаф написа в публикация в X, бившия Twitter, че е сигурно, че редица кораби на САЩ и Обединеното кралство са били ударени в отговор на техните атаки срещу базирани в Йемен цели на хусите. Това съобщи АФП.

По-нататък той заяви, че американското, британското и израелското "варварство" е било посрещнато с отговор и че "в Червено море се разгаря голяма битка".

В по-късен пост той заяви, че бунтовническата групировка няма да спре атаките си, докато САЩ и Обединеното кралство "не напуснат района", като подчерта, че Йемен е започнал да "дисциплинира" Америка в морето.

АФП отбеляза, че в момента няма независимо потвърждение на думите на хусите.

Саудитска Арабия призова за сдържаност и избягване на ескалация в светлината на въздушните удари, нанесени от Съединените щати и Великобритания по хусите в Йемен. Това съобщи агенция Ройтерс.

Външното министерство на Саудитска Арабия, която през последните месеци участва в мирни преговори с йеменските хуси, наблюдава отблизо ситуацията с голяма загриженост.

От ведомството посочват, че кралството подчертава значението на поддържането на сигурността и стабилността на региона на Червено море, тъй като свободата на корабоплаването в него е международно изискване.

Хусите, свързана с Иран групировка, която контролира голяма част от Йемен са силен поддръжник на палестинската ислямистка групировка Хамас във войната й срещу Израел. В последните месеци хусите нападат търговски кораби в Червено море, плаващи към Израел.