По непотвърдена информация, Халед Мешал е поел ръководството на палестинската групировка "Хамас". Високопоставен член на организацията заяви, че тя не може да бъде унищожена с убийството на нейните лидери. Той обаче не потвърди убийството на Яхия Синуар, оповестено от Израел, предава БНР.

"Хамас" не може да бъде елиминирана с убийството на лидерите й заяви високопоставен член на групировката, но не потвърди убийството на Яхия Синуар, оповестено от Израел.

Междувременно агенция Ройтерс цитира Халил Ал-Хая, заместник-шеф на "Хамас" в Газа и главен преговарящ на групировката, да потвърждава, че нейният лидер Яхия Синуар, архитектът на трансграничните нападения на групировката през 2023 г., които се превърнаха в най-смъртоносния ден в историята на Израел, е бил убит в битка.

"Израел изглежда смята, че убийството на наши водачи означава край на движението ни и на борбата на палестинския народ", но "Хамас" е движение, ръководено от хора, които се стремят към свобода и достойнство, а това не може да бъде унищожено“, заяви от своя страна Басем Наим, член на политическото бюро на "Хамас".

В същото време ливански частен канал съобщи, че Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на Хамас. Мешал контролира всички комуникации с важни заинтересовани страни, участващи в преговорите за освобождаване на израелските заложници и затворници терористи, припомня телевизията.

Израелската армия заяви, че иска разполагането на допълнителни части в северните райони на страната за оперативни мисии. По-рано военните наредиха на жителите на още 20 села в Южен Ливан да се евакуират.
Израелските въоръжени сили съобщиха, че са ликвидирали най-малко двама терористи, проникнали в страната от Йордания в южната част на Червено море. Те са били убити, след като открили огън по израелски войници.