Две българки отиват на балотаж на изборите във Франция тази неделя. Иванка Димитрова и Славка Михайлова са част от крайната десница, която спечели първия тур с 33%.

Дотук по мажоритарната система във Франция са избрани 76 от 577 места в събранието.

Крайнодясната партия на Марин Льо Пен – "Национален сбор''  води в 297 избирателни района. Следвани са от крайнолевите - "Нов народен фронт'', с преднина в 159 района. Едва на трето място идва президентският лагер на Макрон ''Заедно'' – в 70 района.

В град Фонтенбло, на юг от Париж, се намира световноизвестният дворец на редица френски крале. Точно тук Иванка Димитрова, член на крайно дясната партия „Национален сбор“, води преди втория тур идната неделя, пише БТВ.

Коя е тази партия? И каква е тайната на българите, които въпреки, че са чужденци, привличат крайнодесни избиратели.

Иванка прави пряк паралел между добрите - според нея, страни на комунизма в България и идеологията на френската националистическа партия.

„Моите спомени от младостта и детството ми в България - имаше много, много неща, които не бяха добри. Но имаше и много положителни неща - безплатното здравеопазване, безплатното обучение, безплатната култура, безплатният спорт. Но най-хубавото беше, че в България имаше сигурност, имаше ред, обществен ред“, коментира Иванка Димитрова от „Национален сбор“.

Общественият ред не е специално характерна черта на диктатурата. Той може да бъде постигнат напълно в демокрация - ето в една Япония, в една Германия, не става дума за диктатура. Въпреки това има ред, обществен“, посочва тя за партията на Марин Льо Пен.

В Югоизточна Франция, в Департамента Лот - известна туристическа дестинация, живее и работи Славка Михайлова.

„Честно казано, отдавна споделям такива идеи и във Франция, и в България – в смисъл националистически. Симпатизант съм на нашите движения като "Възраждане" и някои други“, споделя тя.

„Тъй като все пак живея във Франция и нямам близък допир, реших да се посветя тук на подобна кауза – защита на националните интереси. Тъй като ми се струва, че в последно време и в България, и във Франция имаме невероятни проблеми. Едни и същи проблеми с мигранти, със сигурността, възможността на хората да живеят добър живот се намалява, нямат достатъчно средства, за да го направят“, коментира Славка Михайлова.

Партията „Национален сбор“ иска да се освободи от руската си аура, твърди Славка Михайлова. А Иванка Димитрова защитава спиране на войната в Украйна чрез дипломация.

За последните 48 часа се прегрупира политическото пространство между доскорошни политически противници, за да бъде спряна крайната десница по пътя ѝ към властта.