Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас се е споразумял с десните популисти от партия "Независими гърци" за формиране на правителство, съобщава агенция "Ройтерс". "Независими гърци" (АNEL) също се противопоставят на строгите бюджетни икономии, наложени на Гърция от международните кредитори в замяна на финансова помощ.

"От този момент в страната има правителство. "Независими гърци" дадоха вот на доверие на премиера Алексис Ципрас. Има споразумение", каза Панос Каменос, лидер на популистката партия след преговори с Ципрас в централата на СИРИЗА в Атина.

Агенция "Ройтерс" коментира, че новата коалиция е необичаен съюз между партии от двата противоположни края на политическия спектър, които обаче са обединени от общата си омраза към спасителната програма на ЕС и МВФ.

Британският вестник "Гардиън" коментира, че "Независими гърци" е аналогът на евроскептичните популисти от Партията на независимпостта на Обединеното кралство (UKIP) с лидер Найджъл Фараж. Лондонското издание коментира още, че "Независими гърци" са изключително твърдолинейни по отношение на имиграцията. Освен това те настояват Германия да плаща на Гърция репарации за Втората световна война.

Алексис Ципрас ще се срещне с президента Каролос Папуляс в 15.30 часа и ще представи кабинета си. 

 

TrafficNews.bg