Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че проектът за възможна доставка на самолети Юрофайтър за Турция е в ранен етап и че Великобритания има ключова роля в това усилие, предаде Ройтерс.

"Това е нещо, което ще продължи да се развива, но сега се придвижва напред оттам (Великобритания)", заяви той в отговор на въпрос по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. 

Анкара каза миналата година, че е в преговори с членките на консорциума Великобритания и Испания за покупка на самолети Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon), въпреки че Германия се противопоставя на идеята. Оттогава тя се оплака от липса на напредък по темата, а Ердоган намекна, че това се дължи на досегашното нежелание от страна на Берлин. 

"Бихме искали да оставим зад гърба си някои трудности, изпитвани в миналото при доставките на продукти на отбранителната индустрия и да развием нашето сътрудничество", заяви на пресконференцията турският президент.

В четвъртък официален представител на турското министерство на отбраната посочи, че Турция провежда техническа работа, целяща да ускори планираната покупка на изтребители.

Самолетите Юрофайтър Тайфун се произвеждат от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представени от компаниите Еърбъс (Airbus), Би Ай И Системс (BAE Systems) и Леонардо (Leonardo).