Представянето на двете потенциални находища на нефт и природен газ "Силистар" и "Терес", които се намират едно до друго в българските води на Черно море, продължава и в сряда в рамките на Международната петролна седмица в Лондон, в която от предишния ден участват председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

След като двамата във вторник получиха уверения от представители на норвежката "Статойл", че компанията наблюдава внимателно региона и следи с интерес проучванията в блока "Хан Аспарух" и в румънската част на Черно море, ден по-късно същата е реакцията и на директорите за проучване на нови находище в други два световни петролни гиганти - "Бритиш петролиъм" (БиПи) и "Шел", стана ясно от съобщения на пресцентъра на ГЕРБ.

Директора на отдела за международните проекти за проучване за петрол и газ в БиПи Ричард Хърбърт е обещал компанията да разгледа възможностите за участие в конкурса за разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес", който предстои да бъде обявен до две седмици в официалния вестник на Европейския съюз.

От "Бритиш петролиъм". Те са заявили, че наблюдават внимателно региона на Черно море още от началото на 1990-те години, защото геологията му е изключително сходна с Каспийския регион. "БиПи" и "Статойл" са част от консорциума, разработващ азерското находище "Шах Дениз" в Каспийско море, също така участват в проекта за Трансадриатическия газопровод, който ще доставя добивания в "Шах Дениз" газ до Западна Европа.

Британската компания също така е проявила интерес към възможностите на инфраструктурата за пренос на газ предвид очакваните добиви от региона на Черно море. В отговор Добрев ги информирал, че България разполага с добре развита газопреносна система, както и че страната ни е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.

След изграждането на връзките капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. кум. м/годишно, заявил още Добрев. В допълнение заместник-председателят на Управителния съвет на държавния ни газов оператор"Булгартрансгаз" Делян Димитров информирал, че е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен, което допълнително увеличава възможностите пред компаниите, които ще работят в региона.

"Шел“ е силно заинтересована от възможностите за участие в конкурсите за "Силистар“ и "Терес“, заявили от своя страна регионалният директор по проучванията на нови находища в "Шел“ Ричард Найт и мениджърът "Нови проекти“ в компанията Айлийн Уилкинсон на срещата си с Добрев и Станков. От "Шел“ заявили, че очакват стартирането на процедурата, преди броени дни са запознали с първите сондажи в съседен на "Силистар“ блок в турската част на Черно море и затова проявяват огромен интерес към възможностите да разширят позициите си и в българската част.

В отговор на въпрос от страна на потенциалните инвеститори дали ще има минимални изисквания за сондажи в двата терена, българските представители са казали, че в конкурса за "Терес“ ще отпадне изискването за минимум един дълбоководен сондаж, но за „Силистар“ ще има подобно изискване.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков от своя страна гарантирал, че конкурсът за петгодишното разрешително за проучване и търсене на нефт и газ в "Силистра" и "Тересе" ще е прозрачен.

И за двата блока това ще е втори опит да бъдат проучени, след като първият конкурс за "Силистар" бе спечелен от фирма без капацитет да извършат необходимите дейности и изборът й бе отменен по-късно от съда, а процедурата за "Терес" бе прекратена заради липсата на подадени оферти, въпреки първоначалния заявен силен интерес.

Не е ясно доколко ще са успешни сегашните усилия на управляващите на страната да привлекат инвеститори в проучвания за нефт и газ на фона на сегашните цени на суровия петрол, които след спада им с около 40 процента в края на 2014 и началото на 2015 г. сега леко се възстановяват на нива около 56 долара за барел.

ТrafficNews.bg