Седем души загинаха в резултат на проливни дъждове, които причиниха наводнения на реки и кални свлачища в района на град Ното, префектура Ишикава в Централна Япония, съобщава японската национална телевизия NHK.

Проливни дъждове валят в Ишикава от събота, като за 72 часа в град Ваджима са регистрирани повече от 540 милиметра - най-силните непрекъснати дъждове, откакто има сравнителни данни.

Регионът все още се възстановява от земетресението с магнитуд 7.5 по Рихтер в началото на годината, което срина сгради, предизвика вълни цунами и голям пожар. Наводненията са залели временните убежища, построени за хората, които загубиха домовете си след земетресението на Нова година. Тогава загинаха най-малко 374 души.

Много реки на полуостров Ното излязоха от коритата си, причинявайки наводнения в приземните етажи на някои къщи.

Местен мъж се моли дъщеря му скоро да бъде открита. Тя била сама вкъщи, когато се случило бедствието. „Единственото ми желание е, тя да бъде намерена, дори и да не е жива. Искам да я прегърна”, казва той.

В град Футегава четири къщи бяха отнесени от пълноводна река, а двама души са в неизвестност. Издирват ги около 400 души от полицията, пожарната и силите за самоотбрана. „Трудно е да се докарат тежки машини, тъй като някои пътища са отцепени или стеснени. Търсим оцелели”, съобщи Ясуши Ямамото, полицай от префектура Айчи.

Десет души са спасени близо до тунел „Накая” в град Ваджима, който се срути заради свлачище. По-късно беше потвърдено, че двама души са мъртви.