Милиардерът и принц на Саудитска Арабия Ал-Валид ибн Талал смята, че цената от 100 и над 100 долара за барел е била изкуствена и неправилна и никога повече няма да се повтори, съобщи USA Today. Според него, ако цената остане около сегашното си равнище (днес котировките са под 50 долара за барел), а търсенето остане ниско, прогнозата за ново поевтиняване е доста логична. Ибн Талал смята, че е възможно търсенето в света на петрол и петролни продукти да се увеличи, но дори това няма да доведе до цени от 100 и над 100 долара за барел.

Членът на саудитското кралско семейство припомни, че преди година е казал колко нереалистична и неправилна е високата цена на черното злато, но тогава не са обърнали внимание на думите му. Той обаче призна, че рязкото поевтиняване на петрола е било неочаквано – както за Саудитска Арабия, така и за останалите страни в света.

Ибн Талал отхвърли теорията за заговор между Саудитска Арабия и САЩ против Москва, който е довел до сегашните нива на световната търговия с енергийната суровина. Той смята, че ниските цени са финансов проблем не само за Русия, но и за всички останали страни -производителки на петрол, в това число и неговата.

TrafficNews.bg