Съединените щати предупредиха американците да внимават за „терористични действия и насилие” по целия свят, след атаките срещу списание „Шарли Ебдо” и еврейски магазин в Париж.

Четиримата убити снощи в магазина в източната част на Париж  „вероятно” са били ликвидирани от нападателя още в началото на заложническата криза. Информацията е на наблюдаващия прокурор. Предвид „състоянието на телата” и собствените думи на нападателя Амеди Кулибали в интервю за френска телевизия по време на кризата, прокурор Франсоа Молин смята, че „нито един от заложниците не е бил убит по време на атаката” на полицията. Четирима са ранените, сред тях двама полицаи.

Освободени са 15 похитени служители и посетители в магазина. Нападателят, който беше застрелян от парижката полиция, след като взе заложници  се е обадил по телефона на други хора от мястото на кризата и ги е призовал да проведат нови нападения. Това предаде Франс прес, като се  позова на източник от силите за сигурност.

Неговата 26-годишна приятелка Хаят Бумедиене все още се издирва от полицията.  В специално обръщение към нацията френският президент Франсоа Оланд заяви, че убийството на заложниците в магазина в еврейския квартал на Париж е „отвратителен антисемитски акт”.  Той заяви още, че фанатиците, извършили кървавия атентат в Париж, „нямат нищо общо с ислямската религия”.  

Властите в Йемен са започнали разследване за възможното участие на терористичната организация „Ал Кайда на Арабския полуостров” в нападението над редакцията на „Шарли Ебдо”.  Данни, че Ал Кайда е признала организацията на атаката се появиха по-рано.  Премиерът на Италия Матео Ренци предложи да се създаде единна европейска разузнавателна служба.

„Защо не може да си представим, че на разположение на Европа има нещо повече от обща валута? Ние трябва да се стремим към обща служба за сигурност, разузнавателна служба и дипломатическа мрежа”, каза премиерът.

TrafficNews.bg