Пълномащабната война не е начинът за връщане на жителите на северната част на Израел по домовете им, каза говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. 

Днес Израел нанесе още удари по цели в Ливан, притискайки "Хизбула" с нови атаки след убийството на лидера на подкрепяната от Иран групировка Хасан Насралла. Страната обяви, че целта ѝ е да обезопаси северните си райони от ракетния обстрел на "Хизбула" и да позволи на хиляди разселени жители да се завърнат.

"Една тотална война с Хизбула, със сигурност не е начинът да се постигне това. Ако искате да върнете тези хора по домовете им безопасно и трайно, ние вярваме, че дипломатическият път е правилният", подчерта Кърби пред Си Ен Ен.

САЩ наблюдават какво ще направи "Хизбула", за да запълни вакуума в ръководството си, "и продължават да разговарят с израелците за това кои са правилните следващи стъпки", добави Кърби.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщава, че през последните две седмици са загинали над 1000 ливанци, а 6000 са били ранени. Правителството заяви, че един милион души - една пета от населението - са напуснали домовете си. При днешните израелски удари са загинали 32 души в южния град Аин Делеб, 21 - в източната провинция Баалбек-Хермел. Израелски дронове продължават да прелитат над Бейрут, а в столицата се чуват нови удари, отбелязва Ройтерс.

В същото време Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е упълномощил военните да подсилят своите сили в Близкия изток с "отбранителна" въздушна подкрепа и е привел други сили в повишена готовност, с цел "да реагираме на различни непредвидени ситуации", според говорителя генерал-майор Патрик Райдър.

В изявлението не се уточнява какви нови въздушни сили ще бъдат ще бъдат разположени в региона.