Съединените щати подготвят пакет от военна помощ за Украйна на стойност 375 милиона долара, който може да бъде обявен следващата седмица, съобщава "Укринформ".

В Киев председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че от Комисията предлагат на страните от Европейския съюз да отпуснат заем от 35 милиарда евро за Украйна, обезпечен с приходите от замразените активи на Руската централна банка.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски каза, че планът за победа над Русия ще изисква бързи решения от страна украинските съюзници до края на годината.

Руските военновъздушни сили са атакували с управляеми бомби центъра на украинския град Харков тази нощ, предаде "Укринформ", като се позова на местните власти. Съобщава се за поне 15 ранени. 

Ракетен удар е бил извършен и по Кривой рог. Загинали са трима души, има и ранени. 

Късно снощи ръководството на контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Източна Украйна обвини силите на Киев, че са извършили атака с дронове срещу разположена наблизо електрическа подстанция и така са застрашили безопасността на атомната електроцентрала, предаде "Ройтерс".

Съобщава се за повреди на трансформатор в подстанция „Заря“, която снабдява с електроенергия инфраструктурата на АЕЦ-а. 

Украинското Министерство на отбраната засега не е коментирало обвиненията.

Във вечерното си видеобръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна разчита на подкрепата на Съединените американски щати за плана за победа във войната и отново благодари за подкрепата и помощта, предоставена на страната му.

Зеленски ще посети САЩ следващата седмица, където ще участва в работата на Общото събрание на ООН и ще проведе редица срещи, включително с президента на САЩ Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и 45-ия президент Доналд Тръмп.