САЩ извършиха нови удари срещу хусите в Йемен. Това съобщава CNN, като цитира свои източници.  Това е четвъртия път, когато САЩ нанасят удари по подкрепяната от Иран групировка за по-малко от седмица. Ударите идват на фона на повишеното напрежение в Близкия изток и опасенията, че войната Израел-Хамас в Газа може да се разпространи още повече в региона.

Припомняме, че часове по-рано хусите удариха кораб, притежаван и управляван от САЩ, за втори път тази седмица. Този път това беше Genco Picardy в Аденския залив, според Централното командване на САЩ. Няма пострадали на борда на търговския кораб, се казва в изявление на Централното командване. Корабът е претърпял известни щети, но е успял да продължи пътя си.

В понеделник хусите удариха друг притежаван и управляван от САЩ плавателен съд с противокорабна балистична ракета в това, което изглежда беше първата подобна успешна атака срещу актив на САЩ, откакто групировката атакува международни морски пътища в средата на ноември.

САЩ се опитват да избегнат сериозна ескалация в региона, докато нарастват  страховете, че конфликтът между Израел и "Хамас" в Газа ще се разпространи. Хусите твърдят, че атаките са в знак на протест срещу военната кампания на Израел в Газа.

"Ясно е, че има напрежение в Близкия изток. Има напрежение там, откакто започна конфликтът Израел-Хамас. Но за да отговоря на въпроса ви, не, в момента оценяваме, че битката между Израел и "Хамас" продължава да остава ограничена в Газа", каза говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър на брифинг за пресата.

Новите удари също идват в същия ден, когато САЩ обявиха хусите за глобална терористична организация.

"Тези атаки са ясен пример за тероризъм и нарушение на международното право и сериозна заплаха за човешки животи, глобалната търговия и те застрашават доставката на хуманитарна помощ", каза високопоставен служител на американската администрация пред репортери във вторник.

Докато САЩ заявиха миналата седмица, че ударите ще намалят способността на хусите да продължат да извършват атаки срещу търговски кораби в Червено море, хусите продължават да го правят. Американски служител каза по-рано пред CNN, че като цяло ударите от миналата седмица са унищожили приблизително една трета от общите нападателни способности на хусите.

Длъжностни лица оттогава казаха, че очакват известно ниво на отмъщение от страна на хусите. Наистина, в понеделник, което изглежда беше първият път, когато притежаван и управляван от САЩ кораб беше ударен от хусите, товарен кораб Gibraltar Eagle - беше ударен от противокорабна балистична ракета.

Във вторник хусите изстреляха противокорабна балистична ракета в международните морски пътища на южната част на Червено море. Това се случи часове, след като САЩ извършиха още удари.

Първоначалната кампания на САЩ и Великобритания бе подкрепена от няколко други държави от т.нар. Запад. Преди два дни бе съобщено, че държавите членки на Европейския съюз са предоставили първоначална подкрепа на военноморска мисия за защита на кораби от атаки на подкрепяното от Иран йеменско движение Хуси в Червено море. 

Много търговски превозвачи вече пренасочиха корабите си към други маршрути, за да избегнат атаки в Червено море, което обаче затормозява търговията в световен мащаб.