Съединените щати планират в четвъртък да обявят военна помощ на стойност над 8 милиарда долара за Украйна. Това ще се случи по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон. Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира двама американски служители.

Администрацията на президента Джо Байдън е участвала в спешни дискусии с Конгреса, за да ѝ позволи да даде 5,6 милиарда долара военна помощ за Украйна.

Това трябва да се случи преди 30 септември - края на федералната фискална година.

В четвъртък американски служители казаха, че Белият дом възнамерява да уведоми Конгреса, че ще продължи с обявяването на изтегляне на $5,6 милиарда от оръжейните запаси на САЩ. Съдържанието на този пакет все още се променя, казаха служители.

"Ройтерс" съобщи този месец, че администрацията на Байдън обмисля резервен план, съгласно който ще обяви планове за доставки за Украйна, но с удължен график за доставка на оръжията и оборудването, което позволява по-постепенно прехвърляне на ресурси към Украйна, без да се пропуска септември 30 краен срок.

Второ съобщение, планирано за четвъртък, ще бъде за помощ на стойност 2,4 милиарда долара по програмата за подпомагане на сигурността на Украйна, която позволява на администрацията да купува оръжия за Украйна от компании, вместо да ги изтегля от запасите в САЩ.

Тази помощ ще включва боеприпаси, оръжия за борба с дронове и материали за подпомагане на производството на боеприпаси в Украйна, каза един от американските служители.

В допълнение, САЩ планират - по-късно в сряда - да обявят 375 милиона долара президентски орган за изтегляне на Украйна, който ще включва първата доставка на прецизно управляема планираща бомба с обсег до 130 км, наречена Joint Standoff Weapon, казаха двама американски служители. Не се очаква включването на това оръжие да бъде публично оповестено.

Този пакет, за който "Ройтерс" съобщи за първи път миналата седмица, също така се очаква да включва патрулни лодки, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), 155 мм и 105 мм артилерийски боеприпаси, резервни части и други оръжия, казаха американски служители.

Конгресът одобри почти 175 милиарда долара помощ и военна помощ за Украйна и съюзническите нации след началото на войната.

Много конгресмени очакват Вашингтон да трябва да одобри повече средства, за да помогне на правителството в Киев през следващите няколко месеца.