През 2014 г. САЩ са станали световният лидер по добив на петрол, задминавайки Русия, казва се в средносрочната прогноза за пазара на петрол на Международната агенция по енергетика (IEA). През последната година САЩ са увеличели добива си с 1.5 милиона барела дневно, до 11.81 милиона барела, докато ръстът в Русия е бил 50 хиляди барела, до 10.93 милиона на денонощие.

Саудитска Арабия заема третото място в класацията, като това се дължи на факта, че IEA не смята газовия кондензат при своите изчисления, а той е приблизително 15% от общия обем на добива на страните от ОПЕК.

Според прогнозата на агенцията добивът на САЩ ще продължи да расте до 2020 г., най-вече заради разработването на шистови залежи, като добивът от шисти през следващите пет  години ще нарасне от 3.6 милиона барела на ден до 5.2 милиона. Пречка пред това може да стане високата задлъжнялост на американските фирми.

Резкият спад на цените беше тест за шистовото производство, като при цена от 50 долара около 40% от фирмите в сектора са били на загуба, а според IEA ниските цени са фактор, който кара производителите да се съсредоточават подобряване на ефективността и свиване на разходите.

Проблемите на Русия през последната година, в това число санкциите на Запада и отслабването на курса на рублата изиграха своята роля за спирането на развитието на петролния сектор в страната, като IEA смята, че до 2020 г. руският добив ще намалее с 560 000 барела на ден, въпреки че преди година прогнозираше ръст.

Агенцията посочва, че дори и без санкциите руският петролен сектор е непредсказуем, заради постоянните изменения на данъчното облагане, законодателството и постоянната заплаха за изземане на предприятията от държавата, което отблъсква инвеститорите.

Руското министерство на енергетиката също очаква съкращаване на добива с 0.6% през тази година, а според вицепремиера Аркадий Дворкович запазването на нивата от 2014 г. са възможни при "разумни" цени от 50-60 долара за барел. "Роснефт" и "Лукойл" планират да запазят добива си от 2014 г., но според вицепрезидента на "Лукойл" Леонид Федун при запазване на настоящите условия ще се наложи добивът да бъде свит със 5-7% през следващите години.

TrafficNews.bg