САЩ призоваха Израел да не влиза във война с ливанската въоръжена групировка Хизбула на фона на честия огън между воюващите страни. Такъв вариант би застрашил както Израел, така и Ливан. Своята загриженост пред израелския министър на отбраната изрази американският му колега Лойд Остин. Двамата разговаряха във Вашингтон.

Йоав Галант каза, че Израел е „решен да установи сигурност“ в северните си райони, „но обсъжда също така готовност за всеки възможен сценарий“.

„Работим в тясно сътрудничество, за да постигнем споразумение, но трябва да обсъдим и готовността за всеки възможен сценарий. Най-голямата заплаха за бъдещето на света и бъдещето на нашия регион е Иран. А времето тече. Сега е моментът да осъзнаем ангажимента на американските администрации през годините, обещавайки да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие,“ каза Йоав Галант – министър на отбраната на Израел.

Наскоро от израелската армия оповестиха, че плановете за офанзива в Ливан са „одобрени и приети“. Хиляди хора бяха евакуирани през последните месеци заради обстрела през ливанско-израелската граница, като и двете страни дадоха жертви. Лойд Остин заяви, че Вашингтон работи по споразумение, което ще позволи евакуираните ливанци и израелци да се завърнат по домовете си.