Сърбия е съюзник на Русия и никога няма да наложи санкции срещу Москва или да се присъедини към НАТО. Това заяви вицепремиерът Александър Вулин, цитиран от Асошиейтед прес. Коментарът на Александър Вулин, бивш шеф на разузнаването, който е под санкциите на САЩ, отразяват близките отношения между Белград и Москва въпреки обявената кандидатура на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз.

Сърбия отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна, въпреки че осъди агресията на Москва. Президентът Александър Вучич заяви, че налагането на санкциите не е в националния интерес на Сърбия.

Вулин отбеляза, че Сърбия е не само стратегически партньор на Русия, а и съюзник. Според него това е причината върху страната да има силен натиск от Запада. 

Срещата на Вулин с Путин във Владивосток идва няколко дни след като френският президент Еманюел Макрон посети Сърбия, когато Белград подписа споразумение за закупуване на френски изтребители Rafale. Руският президент изрази надежда, че вицепремиерът на Сърбия ще може да разгледа отблизо и да оцени възможностите за сътрудничество с такъв голям и обещаващ регион" като Далечния изток на Русия. Путин увери, че близките отношения със Сърбия ще продължат и в бъдеще.

Сърбия, ръководена от Александър Вучич, е Сърбия, която никога няма да стане член на НАТО, която никога няма да наложи санкции срещу Руската федерация и която никога няма да позволи нейната територия да бъде използвана за каквито и да е антируски действия, заяви Вулин. По думите му балканската страна няма да стане част от антируската истерия.

САЩ наложи санкции на Вулин през юли 2023 г., като го обвини в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба с публични длъжности и подпомагане на влиянието на Русия на нестабилните Балкани. Вулин има два медала на честта от Русия.