Румънският външен министър Луминица Одобеску заяви днес, че в момента съществува заплаха от хибриден тип, която създава нестабилност и разединение и която се е засилила съществено в контекста на незаконната агресия на Руската федерация срещу Украйна, предаде Аджерпрес.

Ръководителката на румънската дипломация участва днес в Кишинев в тристранна среща Румъния - Република Молдова - Украйна, след която направи изявления пред медиите заедно с молдовския си колега Михай Попшой и украинския външен министър Дмитро Кулеба. 

"Една от задълбочено обсъдените днес теми беше борбата с дезинформацията. Говорим за заплаха от хибриден тип, която днес засяга всички демократични страни, която създава нестабилност и фрагментираност и която се засили съществено в контекста на незаконната агресия на Руската федерация срещу Украйна", посочи тя.

В рамките на срещата беше подписан Меморандум за разбирателство за борба с дезинформацията - документ, който Одобеску описа като "доказателство за общия ангажимент за противодействие на това явление чрез по-добре структурирано сътрудничество".

Тя посочи, че е обсъдила с колегите си от Молдова и Украйна редица въпроси, включително темата за коридорите на солидарността, създадени за транспорт на украински земеделски продукти. Одобеску отбеляза, че 68 процента от износа на зърно и земеделски продукти от Украйна е осъществен през Румъния.

Румънският министър добави, че е била обсъдена и темата за атаките на руските сили срещу украинската енергийна инфраструктура.

"Румъния остава до Украйна, за да намери алтернативни решения в енергийния сектор. Ще продължим да намаляваме капацитета на Руската федерация да използва достъпа до енергия като дестабилизиращ елемент в региона на Черно море", подчерта Одобеску.

Тя посочи, че подписаната днес Обща декларация потвърждава ангажимента на трите страни да действат солидарно в контекста на незаконната война на Русия срещу Украйна. 

"Победата на Украйна е неизбежна, не само защото така е правилно, не само заради сигурността и стабилността на Черноморския регион, но и за да се попречи на Руската федерация да предприеме нова агресия в бъдеще. Поддръжката на международната общност идва не само в подкрепа на Украйна, а защитава и принципите и нормите на международния ред, базирани на правила, целия фундаментален международен ред в света, в който живеем", посочи още Луминица Одобеску.