Очаква се британският премиер Риши Сунак да се срещне днес с крал Чарлз III, за да подаде официално оставка след убедителната победа на Лейбъристката партия на вчерашните избори, по-късно днес, предаде Ройтерс.

Преди това той ще даде изявление пред „Даунинг стрийт“ 10 (адресът на резиденцията на британския премиер) в 10:30 ч. местно време (12:30 ч. българско време). Новоизбраният премиер Киър Страмър от лейбъристите след това ще се срещне с монарха в Бъкингамския дворец, преди да произнесе реч от „Даунинг стрийт“ около 12:20 ч. местно време (14:20 ч. българско време), добавя агенцията, предаде БТА.

Припомняме, че управлявалите през последните 14 години (от 2010 г.), консерватори претърпяха прогнозиран крах на вчерашните избори. Изненадата на вота е добрият резултат на крайнодясната антимигрантска партия „Реформирай Обединеното кралство“.

Нейният основател – идеологът на Брекзит Найджъл Фараж, за първи път влиза в парламента в Уестминстър.

„Хората са готови за промяна – връщане на политиката към обществената ѝ функция. Промяната започва точно тук, защото това е вашата демокрация, вашето общество и вашето бъдеще. Вие сте гласували. Сега е време ние да оправдаем очакванията ви“, заяви Киър Стармър.

Британските избиратели наказаха консерваторите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, в които от 2016 г. насам се смениха петима министър-председатели, отбелязва Ройтерс.

Основната криза, пред която е изправено новото правителство, е тежкото икономическо състояние на страната.

Лейбъристите със смазваща победа във Великобритания, историчска загуба за Руши Сунак