Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна днес от Албания обиколката си на страните от Западните Балкани, като увери, че разширяването на блока остава приоритет за евросъюза, съобщиха световните новинарски агенции.

„Бъдете сигурни, че разширяването е абсолютен приоритет на новия ми мандат. Разполагаме вече с всички необходими инструменти и средства“, заяви в Тирана Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

„Албания е на път да се присъедини към Европейския съюз и аз благодаря за вашата работа, вашата ангажираност и вашето приятелство“, каза тя на премиера Еди Рама на съвместна пресконференция.

„Ние сме ентусиастите на ЕС“, отговори той.

Страните от Западните Балкани – Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия са на различни етапи от процеса за присъединяване към ЕС. Страните са недоволни от бавния темп на напредък в интеграцията, но инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 година накара европейските лидери да дадат тласък на процеса за разширяване на блока, отбелязва Асошиейтед прес.

Тирана започна официално същинските преговори за присъединяване миналата седмица.

След Албания Фон дер Лайен ще посети Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Косово.

Председателката на ЕК приветства „визията и търпението“ на Тирана, които „се изплащат“. 

Премиерът Рама призна, че предстои още много труд за изпълнение на критериите на ЕС, като се надява процесът да приключи през 2030 година и Албания да стане член на евросъюза.

„Има нещо, за което албанците не са разделени ... че нашата страна, мястото на Албания е в ЕС и че бъдещето на нашите деца ще бъде изградено в ЕС“, каза Рама.  

Миналата година ЕС предложи на страните от Западните Балкани план за растеж на стойност 6 млрд. евро с цел да се удвои икономиката на региона през следващото десетилетие и да се ускорят усилията им за присъединяване към блока. Тази помощ зависи от реформите, които ще приведат икономиките им в съответствие с правилата на ЕС.

„Отворихме вратата към определени сектори на единния пазар на ЕС за нашите партньори от Западните Балкани, компании. На свой ред нашите партньори от Западните Балкани провеждат важни реформи,“, заяви Фон дер Лайен. 

Страните ще могат да се присъединят към пазара на ЕС в сектора на стоките и услугите, автомобилния транспорт, енергетиката, електроенергията, митническото сътрудничество, електронната търговия и безкешовите плащания.

ЕК одобри днес програмите за реформи на Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Това беше ключова стъпка, за да се позволи извършването на плащания по плана за растеж след приключване на договорените стъпки за реформи.

„Това е голяма крачка напред към ЕС“, заяви Фон дер Лайен.

Албания ще получи предварителен финансов пакет в размер на 64 млн. евро до края на годината, а общата сума по плана за растеж е над 920 млн. евро, отбелязва АП.