Контролираните от "Хамас" здравни власти в Газа увеличиха оценката си за броя на жертвите от израелската операция за освобождаване на заложници в централната част на Газа в събота, след като се появиха нови подробности за това как Израел е освободил четирима негови граждани от плен, предаде ДПА.

Според оценките на Министерството на здравеопазването на Газа от неделя, през последните 24 часа най-малко 283 души са били убити и 814 ранени по време на израелските атаки в ивицата Газа. По-голямата част от тези жертви - 274 убити и 698 ранени - са причинени от израелската операция в "Нусейрат", при която са освободени заложниците, заяви министерството.

Информацията не може да бъде проверена по независим начин, подчертава ДПА.  

Палестинската страна говори за "клане“ на цивилни в "Нусейрат", като в социалните медии се разпространяваха ужасяващи снимки на окървавени ранени и мъртви, включително деца. Съобщава се, че по време на операцията много хора са пътували към близкия пазар. 

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че специалните сили са били подложени на обстрел по време на цялата операция, която е била планирана дълго време. Въоръжени палестинци са използвали и базуки срещу войниците. Съобщава се, че по време на операцията е бил убит един израелски офицер.

Израелските специални сили са влезли в бежанския лагер "Нусейрат" късно сутринта. 

Израелските медии съобщиха, позовавайки се на актуализираните данни за възрастта на заложниците, че трима мъже на възраст между 22 и 41 години са държани в къща там, а 26-годишна жена е била в друга  къща на 200 метра. За да изненадат охранителите на заложниците, войниците влязоха в сградите едновременно в 11 ч. 

Спасителният автомобил, превозващ заложниците, попаднал под силен обстрел и заседнал, съобщиха израелските медии днес. 

Хагари заяви, че след това войските са атакували "източниците на опасност“ в "Нусейрат" от земята, морето и въздуха. Целта е била да се даде възможност на спасителния екип да напусне зоната на бойните действия. 

Хагари отхвърли обвиненията, че войниците са влезли в "Нусейрат" в превозни средства,  маскирани като коли, превозващи хуманитарна помощ или през изградения от САЩ временен кей.

Централното командване на САЩ (CENTCOM) също отхвърли тези съобщения, разпространени в социалните медии.

"Пристанът за хуманитарни цели, включително неговото оборудване, персонал и активи, не са били използвани в операцията по спасяването на заложници днес в Газа“, се казва в изявление на CENTCOM, публикувано в събота вечерта.

"Всяко подобно твърдение за обратното е невярно“, се казва в изявлението.

По-рано в неделя Турция нарече операцията на Израел за освобождаване на заложниците "варварска атака“ и обвини Израел във военни престъпления.