Проиранската иракска фракция “Катаиб Хизбула” обеща да изпрати сто хиляди бойци в Ливан, за да подкрепят шиитското движение “Хизбула” в борбата му срещу Израел.

В писмо до генералния секретар на “Хизбула” Хасан Насралла секретарят на “Катаиб Хизбула” Абу Аля ал Уалай казва, че организацията му е готова да изпрати бойци на ливанската групировка, която също е поддържана от Иран. “Насралла ми е казвал, че Ирак е най-големият резервоар на сила и жизнена артерия на съпротивата,” се посочва в писмото, пише БТА.

Изявлението идва на фона на повишеното напрежение в региона след израелските атаки със взривяващи се пейджъри и уоки-токита на членове на “Хизбула”, при които загинаха 37 души и бяха ранени около 3000 души.

След двете вълни от експлозии въоръжените фракции в Ирак са инспектирали сигурността на комуникационните си мрежи. 

Междувременно, два жилищни блока в гъсто населен южен квартал са се срутили при най-смъртоносната атака срещу Бейрут от десетилетия насам. Смята се, че висши командири на Хизбула са се срещали в мазето на една от сградите.

Най-малко 44 души са убити при израелски удари срещу Ливан и Газа през последните 24 часа, сред тях три деца и седем жени, съобщи министърът на здравеопазването на страната Фирас Абиад. Ранени са 68 човеки, от които 15 са настанени в болница в критично състояние. Издирват се и 18 изчезнали хора.