Рядка картина от прочутата серия „L'empire des lumières“ („Империя на светлините“) на Рене Магрит ще бъде продадена за над 95 млн. долара в Ню Йорк тази есен.

Сумата ще счупи рекорда на сюрреалистичния художник на търг и ще представлява голяма победа за аукционната къща „Кристис“ след спада на продажбите в цялата индустрия.

"L'empire des lumières“ от 1954 г. е една от 27-те картини, в които Магрит изследва светлината, като рисува осветено от слънцето небе над мрачна улична обстановка, пише Си Ен Ен.

През 2022 г. друга творба от серията почти утроява предишния рекорд на белгийския художник, когато е продадена за 79,7 млн. долара в Лондон.

Настоящата картина е от наследството на покойната Мика Ертегун, интериорен дизайнер, омъжена за Ахмет Ертегун - съосновател на Atlantic Records и запален колекционер на произведения на изкуството.

Други произведения, които ще бъдат включени в продажбите на нейната колекция, включват творби на известни имена като Жоан Миро, Дейвид Хокни и дори полароидна снимка на самата Ертегун, направена от Анди Уорхол.

Специална вечерна разпродажба на колекцията на Мика Ертегун ще се проведе на 19 ноември в Ню Йорк.

Значителна част от приходите ще отидат за благотворителност, заяви говорител на аукционната къща.

През юли „Кристис“ съобщи, че общите ѝ приходи от продажби на търгове на живо и онлайн през първата половина на 2024 г. са достигнали 2,1 млрд. долара в световен мащаб, което представлява спад от 22% на годишна база и е с около 600 млн. долара по-малко в сравнение с първите шест месеца на 2023 г.