Двете воюващи страни в Източна Украйна обявиха, че няма да оттеглят тежкото си оръжие от фронтовата линия, с което на практика спряха по средата примирието, договорено преди няколко дни в Минск.

Първо т.нар. опълченци казаха, че още не били настъпили условията за тази важна стъпка за прекратяване на насилието, а след това и командването на украинските части отвърна, че също няма да отстъпи.

Спорът е заради статута на Дебалцево – малък град, но важен жп възел, край който на практика са обкръжени украински военни. Броят им не е съвсем ясен, като различни източници сочат данни между 2000 и 7000 души.

Сепаратистите предложиха да отворят коридор, през който да пропуснат обкръжените, в случай че сложат оръжие. Това веднага бе отхвърлено от Киев, тъй като според Минските споразумения градът и обширна територия около него трябва да са под контрола на украинските сили.

"Предлагаме на украинските войници в Дебалцево да запазят живота си. Но има едно условие – да сложат оръжие. Не става дума да стават военнопленници. Оставете оръжието и се махайте", заяви Едуард Басурин, представящ се за "зам.-министър на отбраната" на Донбас и включен часове преди това в новия списък със санкционирани от ЕС.

Владислав Селезньов, говорител на украинските военни, каза: "Има Мински споразумения, според които Дебалцево е наше. Няма да си тръгнем."

Наблюдателите от ОССЕ, на които е възложено да следят спазването на примирието, съобщиха в неделя, че сепаратистите не са ги допуснали в района, защото според тяхното тълкувание примирието от беларуската столица не важало за Дебалцево.

Вашингтон твърди, че руски редовни артилерийски части подкрепят "опълченците" около града, а Русия отрича. В понеделник съветникът на Кремъл Юрий Ушаков заяви, че ситуацията в Източна Украйна се развива "не зле", или поне по-добре, отколкото преди преговорите в Минск.

TrafficNews.bg