Опозиционният СДСМ настоява за оставката на министъра на енергетиката на Република Северна Македония Саня Божиновска „заради поредица от скандали и неверни твърдения в публичното пространство относно българското ѝ гражданство”. „Божиновска излъга обществеността като скри информация за българското си гражданство.

Въпреки твърденията ѝ, че се е отказала него, от българските медии обществеността (в Северна Македония) научи, че не само не се е отказала от него, но и цялото ѝ семейство има българско гражданство. Укриването на факти и лъжа от страна на министър противоречи на всички етични принципи в политиката”, се казва в изявление на СДСМ, цитирано от кореспондента на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Към аргументите си от СДСМ добавят и това, че Божиновска не е дала яснота за информациите, свързани с „дълг от 1 млн. евро към електроразпределителното дружество в Скопие МЕПСО на фирма, регистрирана в България и ръководена от нея, нито за обвиненията за картелно сдружаване на друга фирма от областта на енергетиката също под нейно ръководство”. 

Говорителят на опозиционната партия Богданка Кузеска добави и че в СДСМ проверяват информацията, че инвестицията във вятърен парк край Щип е от китайска компания, свързана „по съмнителен начин” с предишни бизнес партньори на Саня Божиновска.

Според СДСМ обществеността в страната няма доверие в министъра на енергетиката „заради всички тези скандали” и няма как да ѝ вярва, след като вече е избрала да не каже истината за българското си гражданство, независимо че притежаването на повече от едно гражданство в Северна Македония не противоречи на закона. От опозиционната партия настояват Божиновска „да се ​​оттегли по морални причини и всички останали съмнения (за свързани с ръководени от нея фирми) да бъдат разследвани от компетентните институции”.