Пет тела извадиха от вътрешността на потъналата край Сицилия луксозна яхта водолазите, които вече трети ден провеждат сложна спасителна операция на дълбочина от 50 метра, за да открият изчезналите при инцидента от понеделник. Сред тях са телата на британския милиардер Майк Линч и 18-годишнаа му дъщеря. 

Телата им бяха открити в сряда следобед в една от каютите на плавателния съд между два матрака. Късно вечерта в сряда стана ясно, че още едно тяло е открито, но все още не е извадено от яхтата. Така само още един от изчезналите се издирва. 

Началникът на Гражданска защита потвърди, че двете тела са идентифицирани като британския технологичен милиардер Майк Линч и неговата 18-годишна дъщеря.

Двама мъже и една жена са отведени в моргата, за да бъдат официално идентифицирани, докато полът на другите двама все още не е потвърден.

Все още са в неизвестност шефът на Morgan Stanley Джонатан Блумер, съпругата му Джуди и американците Крис Морвило и съпругата му Неда Морвило, дизайнер на бижута. 

Суперяхтата Bayesian е кръстена на известен математически модел за изчисляване на риска. Плавала е с общо 22-ма пътници и екипаж, докато не пуска котва в близост до пристанището Портичело до Палермо.

Малко преди зазоряване в понеделник обаче мощна буря и образувал се смерч (завихрящ се въздух, който свързва облак с водата - б.р.) връхлитат яхтата и тя потъва бързо. Причината - близо 73-метровата мачта се е прекършила на две, вследствие на което плавателният съд на стойност 30 млн. паунда губи равновесие.

15 души оцеляха, включително съпругата на Линч и 1-годишно бебе, спасено от майка си. Всички те вече са прегледани, изпаднали обаче в огромен шок от случилото се. Разказите им са идентични - помнят тъмнината в момента на удара, а от повдигането на яхтата от вълните до пълното потъване казват, че са имали между 3 и 5 минути. Първият загинал беше открит още във вторник - главният готвач на суперяхтата Рекалдо Томас. 58-годишният мъж от Антигуа е описван от близките си като любител на живота с топла усмивка, който вечно мислел за другите.

Водолазите изпитваха огромни трудности да достъпят корпуса на плавателния съд заради дълбочината и наклонената му позиция, която затискаше всеки вход с тежки предмети. В допълнение дебели 3-сантиметрови стъкла правели непрогледни каютите отвътре. Водолазите разполагаха само с около 10 минути на дъното на морето, преди да трябва отново да изплуват на повърхността и да сменят кислородните си бутилки. Спасителната операция бе водена от италианската брегова охрана, като в нея се включиха и хеликоптери. Великобритания изпрати следователи на място.

Торнадо обърна луксозна яхта край Сицилия, има загинал и изчезнали

Отриха две тела на загинали след потъването на луксозна яхта край СицилияСамоличността им все още не е известна

 

 

 

 

Снимка: БТА