Поддръжниците на президента Владимир Путин и подкрепящите войната в Украйна са на път да спечелят регионалните избори в Русия, сочат данни от предварителните преброявания. Включително и в Курска област, където украинските сили завзеха поеха контрола над някои градове, също местните са гласували за кандидатите, издигнати от партията на Путин - "Единна Русия", съобщава "Ройтерс".

Тридневните местни и регионални избори в Русия приключиха в неделя вечерта на 8 септември, като очакванията са кандидатите, издигнати за губернатори от "Единна Русия" да спечелят във всичките 21 региона. Очаква се партията да има и членове на законодателното събрание в 13 региона и служители на градските съвети в цялата страна.

Резултатите от регионалните избори в Русия вече се възприемат като вот на доверие към Путин и подкрепа за водената от него война в Украйна, която вече продължава трета година. Те се възприемат по сходен начин като президентските избори през март 2024 г., на които Путин отново бе преизбран.

"Нека бъдем честни: ние водим война. Нашата задача е да победим нашия враг", обяви в неделя Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия, а сега лидер на управляващата партия "Единна Русия", цитиран от държавната информационна агенция ТАСС.

Той добави, че за неговите съпартийци е изключително важно да не загубят доверието на руските граждани в този период на война.

В граничната област Курск, където през август и местната власт, и Кремъл останаха изненадани от нахлуването на украинските части, надпреварата води Алексей Смирнов. При 50% преброени гласове той е получил близо 66% от тях, сочат данни на руската Централна избирателна комисия.

Той е на този пост от май. И в района на Липецк в югозападната част на Русия, който е честа мишена на украинските атаки с дронове, настоящият губернатор и кандидат на "Единна Русия" - Игор Артамонов е спечелил 80% от гласовете при близо 100% преброяване на общия брой гласове.

Бившият министър на спорта Олег Матицин, също от "Единна Русия", води на частичните избори за Долната камара на Държавната дума в граничната област Брянск, която е също един от районите, често засегнати от украинските въздушни атаки.