5 години след въвеждането на електрически тротинетки под наем, те са вече част от историята на Париж. Френската столица се съобрази с проведен местен референдум да се забрани този начин на придвижване. Така от 1 септември трите оператора са принудени да спрат да отдават под наем тротинетки в града. Използваните досега  електрически превозни средства ще бъдат преместени в други държави и градове.

Париж беше един от първите градове, които ги въведоха, но статистиките показват увеличаване на броя пътни инциденти с тротинетки. Според критиците на този тип придвижване в града той носи повече вреда, отколкото ползи, тъй като водачите са необезопасени, а възрастовата граница за наемане е твърде ниска - 12 години. Цената за наем на тротинетка беше 5 евро за 10 минути.

В Пловдив електрически тротинетки под наем се предлагат от 2021 година. И до днес те се използват основно от тийнейджъри не като средство за бързо придвижване в града, а като форма на забавление.

Неведнъж сме писали за счупени или захвърлени тротинетки, за нарушения и инциденти. Това поставя под въпрос ефективността на електрическите превозни средства като алтернативен транспорт за избягване на трафика, при нередовен или липсващ градски транспорт заради променени маршрути.

Използването на електрически тротинетки в Пловдив е ограничено, тъй като има забранителни зони, в които те не могат да се карат. Такива са пешеходните зони - Главната улица, паркове и градини, всички тепета, както и кв. Капана. В тези зони скоростта е ограничена до 5 км/ч, за да може превозните средства само да бъдат бутани. Според европейските изисквания максималната скорост, която тротинетките могат да развиват, е до 25 км/ч.

Прибраха и последните тротинетки в Париж – от утре са забранени за ползване