Изненадваща визита на унгарския премиер Виктор Орбан в Украйна. По време на разговора с президента Володимир Зеленски, Орбан е призовал за спешно прекратяване на огъня за определен период от време, за да бъдат улеснени мирните преговори. 

След срещата Зеленски заяви, че днешните разговори могат да послужат като основа за бъдещо двустранно споразумение между двете страни. Унгарският премиер допълни, че страната му ще бъде на разположение на Украйна в сегашната си роля на ротационен председател на Съвета на ЕС, като подчерта, че мирът е важен за цяла Европа.

„Ценим мирните инициативи на Зеленски. Помолихме го да обмисли прекратяване на огъня преди преговорите”, заяви Орбан и обръщайки се към украинския президент посочи, че това може да помогне за ускоряване на преговорите с Русия.

Володимир Зеленски изложи своето виждане относно края на войната и се надява да проведе втора международна среща на върха по този въпрос по-късно тази година.

Орбан каза още, че Унгария би искала да има много по-добри двустранни отношения с Киев и че страната му е готова да участва в модернизацията на украинската икономика.

"Нашия диалог днес би могъл да послужи като основа за бъдещ двустранен документ между нашите страни. Документ, който ще регулира отношенията ни и би могъл да се основава на реципрочен подход за двустранните връзка. Документ, който ще позволи на нашите народи да се възползват от благословията на европейското единство", каза Зеленски.

Това е първата визита на Орбан в Киев от началото на руската инвазия. Унгарският премиер е един от най-изявените критици на западната помощ за Украйна. Според западни медии, посещението му е изненадало европейските политици, имайки предвид, че Будапеща подкрепя руските позиции и често влиза в конфликт с Брюксел за външната политика на Евросъюза.