Напрежението в Близкия Изток не стихва. Според израелския премиер Бенямин Нетаняху армията на страната му е нанесла на Хизбула удари, каквито групировката никога не си е представяла. Това на фона на взаимен обстрел по въздух и израелския удар в Бейрут в петък, при който броят на жертвите достигна 45. Ливанските власти пък съобщиха за трима убити при израелски обстрели в три района на Южен Ливан.

ООН предупреди, че Близкият изток е на ръба на катастрофа заради ескалацията между Израел и Хизбула, Вашингтон заяви, че ескалацията "не е в интерес на Израел", а Евросъюзът и Лондон призоваха за незабавно прекратяване на огъня.

Хизбула обяви нова фаза в битката си с Израел. Съобщава се, че през изминалата нощ ракети от Южен Ливан са проникнали по-дълбоко в израелска територия, отколкото при предишни обстрели. Има ранени и материални щети. Стотици хиляди хора са били принудени да се укрият в бомбоубежища.

Израел нареди затваряне на всички училища по границата си с Ливан. Дронове срещу еврейската държава са изстреляли и проирански групировки, базирани в Ирак.

Израелската авиация е осъществила най-интензивните бомбардировки в Южен Ливан от началото на войната през октомври миналата година. Армията обяви, че е атакувала стотици цели и е унищожила хиляди установки за изстрелване на ракети.

"Хизбула започва да усеща някои от възможностите на израелската армия. Много лошо е да се чувстваш преследван. Нашите действия ще продължат докато не направим възможно сигурното завръщане на израелските жители в северните райони на страната", подчерта Йоав Галант - министър на отбраната на Израел.

От 8 октомври миналата година обстрели на Хизбула срещу Северен Израел са превърнали в бежанци около 60 хиляди души в собствената им страна, заяви премиерът Нетаняху. По думите му никоя държава, включително Израел, няма да толерира ракетни обстрели срещу нейните градове.

"Ако Хизбула не са разбрали посланието, обещавам ви, че ще го разберат", подчерта Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

В 3.00 часа през нощта израелските сили са щурмували бюрото на катарската новинарска телевизия "Ал Джазира" в град Рамала на окупирания Западен бряг. Първо е била отцепена цялата улица до сградата, разрушен е бил и главният вход.

"След това ни евакуираха, спряха дейността ни и ни връчиха заповед, че бюрото ще бъде затворено за 45 дни", каза Уалид Омари- ръководител на офиса на "Ал Джазира" в Рамала, цитиран от БНТ. 

Израелската страна заяви, че телевизията подбужда и подкрепя тероризъм и я нарече "рупор на Хамас и Хизбула". Сградата е запечатана, а оборудването - конфискувано. "Ал Джазира" определи израелските действия като "криминален акт" и обеща да потърси правата си по съдебен път, както и да продължи дейността си. През май Израел забрани дейността на "Ал Джазира" на своя територия и щурмува нейното бюро, разположено в хотелска стая в Ерусалим.

 

 

Снимка: БТА