Гласуването в Съвета за сигурност на ООН по проект за резолюция за Украйна в подкрепа на минските договорености се отлага, съобщиха ТАСС и Франс прес. Дипломати от страните-членки на съвета заявили пред журналисти, че в документа, внесен от Русия, са предложени поправки. Очакваше се текстът да бъде гласуван в неделя.

"Не сме в състояние да гласуваме днес", заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Майкъл Грант.  "Консултациите продължават и има вероятност да постигнем договореност на даден етап, но няма никакви гаранции, че това ще стане", отбеляза той.

От своя страна посланикът на Малайзия в ООН Хусейн Ханиф съобщи, че членовете на Съвета за сигурност чакат отговора на руската страна на предложените поправки.

"Ние искаме в проекта да се спомене предишната резолюция 2166 за катастрофата на малайзийския Боинг" в Украйна, уточни той. Наблюдатели отбелязват, че днес е малко вероятно да се състои среща на Съвета за сигурност, защото в САЩ отбелязват Деня на президентите и централата на ООН ще бъде затворена.

 Проектът за резолюция беше внесен от Русия в петък. В документа се приветстват резултатите от срещите в Минск на лидерите от "нормандската четворка" /Русия, Украйна, Германия и Франция/ и на Контактната група за Украйна. В текста се изразява "дълбоко безпокойство от трагичните събития в региона" и се подчертава, че конфликтът може да бъде решен само по мирен път. При това в проекта за резолюция се споменава за "суверенитета и териториалната цялост на Украйна", отбелязва ТАСС.

TrafficNews.bg