Новоназначеният кмет на южния мексикански град Чилпансинго е бил убит. Това става само седмица след встъпването му в длъжност, потвърдиха властите в неделя.

Алехандро Аркос, който зае поста си миналия понеделник, веднага започна да се сблъсква със заплахи в град, известен с жестоката престъпност и трафика на наркотици.

Прокуратурата на щата Гереро излезе с изявление, потвърждаващо смъртта на Аркос, но не предостави допълнителни подробности около инцидента.

Алехандро Морено, националният лидер на Институционалната революционна партия (PRI), изрази съболезнованията си за убийството и също така посочи, че новоназначеният секретар на градския съвет също е бил убит само три дни по-рано.

„Те бяха на поста по-малко от седмица“, написа Морено в социалните медии. „Те бяха млади и честни държавни служители, които търсеха прогрес за своята общност.“

Насилието Чилпансинго Chilpancingo отразява по-широки проблеми, като продължаващите битки за трева са довели до многобройни жертви и скандали на високо ниво, пише Newsweek.

Предишни кметове са били подложени на сериозен контрол, включително един, заснет на видео среща с лидери на банди.

Чилпансинго, столицата на щата Гереро и дом на добре известната туристическа дестинация Акапулко, отдавна е бойно поле за съперничещи наркобанди, особено Ардилос и Тлакос.

Известността на града беше илюстрирана през юли 2023 г., когато федерални служители съобщиха, че голяма публична демонстрация в Chilpancingo, организирана от Ardillos, има за цел да осигури освобождаването на двама лидери на банди, арестувани за престъпления с наркотици и оръжия.

По време на протеста и в явна демонстрация на влиянието си, наркогрупа отвлече брониран държавен автомобил и взе полицейски служители за заложници, за да осигури освобождаването на задържаните им сътрудници.

Загубата на кмета Аркос подчертава значителните рискове, пред които са изправени държавните служители в някои от най-опасните региони на Мексико.

Миналата седмица Клаудия Шейнбаум влезе в историята, като стана първата жена президент на Мексико, отбелязвайки важен момент за една страна 200 години след като получи независимост.

Една от нейните задачи ще бъде да ограничи ескалиращото насилие в няколко мексикански града, включително Кулиакан, който е доминиран от наркокартели и където сблъсъците между фракциите на картела Синалоа се засилиха след залавянето на високопоставените наркобарони Исмаел „Ел Майо“ Замбада и Хоакин Гусман Лопес в САЩ.

Ситуацията е подобна в цялата нация, като насилието, свързано с наркотиците, се разпростира от Тихуана на север до Чиапас на юг, измествайки хиляди след себе си.