Във Великобритания 1750 престъпници днес ще бъдат пуснати на свобода по-рано, съгласно спешния план на Министерството на правосъдието за облекчаване на кризата с пренаселеността на затворите.

Миналата седмица броят на обитателите на затворите достигна рекордно ниво от над 88 500 души. Това означава, че почти всички от тях са пълни. Ситуацията е критична от месеци, но се изостри след безредиците през лятото.

Съгласно плановете за извънредни ситуации, обявени през юли, нарушителите, излежаващи присъди по-малко от пет години, ще бъдат освободени, след като са прекарали 40% от срока си в затвора, вместо обичайните 50%. Планът изключва нарушители, осъдени на затвор за насилствени престъпления с присъди от най-малко четири години, както и извършители на сексуални престъпления и домашни насилници. На 22 октомври схемата ще бъде разширена, за да включва нарушители, изтърпяващи фиксирани присъди над пет години.

Разрешението за освобождаване означава, че нарушителите ще подлежат на ограничения до края на присъдата си, включително полицейски час и маркиране, и ще бъдат наблюдавани от пробационни служители, пише БНР.

Схемата беше задействана дни след като лейбъристите спечелиха общите избори, но на практика беше изготвена от служители още докато консерваторите бяха на власт. Лейбъристите обаче отложиха прилагането на новите правила за освобождаване до тази седмица, за да дадат време на управителите на затворите, пробационната служба и организациите за презаселване и рехабилитация да се подготвят както подобава.