Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху поиска прошка заради неуспеха да бъдат върнати шестима заложници, намерени мъртви в Ивицата Газа в събота, предава Би Би Си.

Групировката „Хамас“ предупреди, че други може да бъдат „върнати на семействата им в савани“, ако не бъде постигнато примирие. Нетаняху направи изявлението си на фона на протести срещу воденето на преговорите. 

Натискът се засили и в международен мащаб, тъй като Обединеното кралство спря някои продажби на оръжия за Израел, позовавайки се на риск оборудването да бъде използвано за нарушаване на международното право.

Хиляди излязоха по улиците в понеделник, призовани от семействата на заложниците, за да изразят гнева си от неуспеха на г Нетаняху да върне у дома техните близки след почти 11 месеца.

Едно от несъгласията между „Хамас“ и Израел е свързано с Филаделфийският коридор - буферната зона между анклава Газа и Египет. Групировката отхвърля присъствието на израелски военни там, докато Тел Авив настоява да има контрол, след като бяха открити множество тунели. Предполага се, че те са използвани за вкарване на оръжия в Ивицата Газа.

„Поради тази причина „Хамас“ настоява да не сме там и поради тази причина аз настоявам да бъдем там“, каза Нетаняху.

Позицията на Нетаняху по отношение на преговорите, които продължават седмици наред, разочарова съюзниците, включително Съединените щати, и разшири разрива със собствения му министър на отбраната Йоав Галант.