Най-големият стоманодобивен завод в Обединеното кралство ще спре производството днес след повече от 100 години, което ще доведе до загуба на хиляди работни места в Южен Уелс.

Доменна пещ 4 – последната работеща пещ в завода на Tata Steel в Порт Талбот, ще бъде напълно затворена късно вечерта, след като бъде произведена последната стомана. В имейл, изпратен до персонала и видян от "Скай нюз", главният изпълнителен директор на Tata UK Раджеш Наир признава, че това ще бъде "труден ден на големи емоции и повод за размисъл".

Tata Steel заменя доменната пещ с по-екологична електродъгова пещ, която ще използва стоманен скрап от Обединеното кралство, но тя няма да заработи по-рано от 2028 година.

Преходът ще струва 1,25 милиарда паунда, 500 милиона от които се плащат от британското правителство и ще доведе до загуба на близо 3000 работни места, почти 75% от работната сила на стоманодобивния завод. Има опасения обаче, че ще бъдат засегнати повече работни места в по-широката верига на доставки. Синдикатите се бориха месеци наред да отложат затварянето на пещта и да намалят броя на съкращенията.