Шокиращ случай разтърси Кения преди броени дни. Считаният за един от най-опасните хора в страната, 33-годишният Колинс Халуша е успял да избяга от килията си в затвора в Найроби. Той се е измъкнал заедно с още 12 души от ареста, хвърляйки в притеснение цялата страна.

Халуша е заподозрян, че е убил и разчленил 42 жени в Кения за период от две години, като според ръководителя на Дирекцията за криминални разследвания Мохамед Амин, той е "абсолютен психопат, вампир и изключително опасен сериен убиец".

Сред първите жертви е собствената му съпруга, за която се предполага, че е сложила "началото" на поредицата от ужасяващи престъпления. Според властите, той отдавна е направил самопризнания за убийствата, но това твърдение се оспорва от адвоката му, който е категоричен, че въпросното признание е резултат на тежки изтезания.

Иначе шокът идва на 12 юли тази година, когато на едва стотина метра от полицейски участък бяха открити останките на 9 жени - разфасовани на парчета, натъпкани в чували и захвърлени на сметище, което някога е било каменна кариера.

Няколко дни по-късно Халуша е заловен и по-късно изправен пред съда в Найроби, където съдията разпореди задържането му да бъде удължено с поне месец, за да има време да бъдат събрани достатъчно доказателства срещу него. "Всички жертви са убити между 2022 година и 11 юли 2024 година", коментира тогава Амин.

Сега престъпникът успя да избяга от килията си, а Кенийската полиция бе подложена на унищожителна критика, като и без това редовно търпи сериозни обвинения срещу ефективността си.

Финансираната от държавата Кенийска национална комисия по правата на човека заяви, че провежда собствено разследване поради „необходимост да се изключи всякаква възможност за извънсъдебни убийства", а Независимият орган за полицейски надзор също разглежда случая, за да определи дали е имало "бездействие за предотвратяване" на убийствата на 42-те жертви, пише Вести.бг.