Великобритания ще отпусне на Украйна 2,26 млрд. паунда (2,94 млрд. долара) като част от много по-голям планиран заем от Групата на седемте държави, подкрепен от замразените активи на руската централна банка, за да се подпомогне закупуването на оръжия и възстановяването на повредената инфраструктура.

Министърът на отбраната Джон Хийли заяви, че парите, дарени от Великобритания, ще бъдат предназначени единствено за украинската армия и могат да бъдат използвани за подпомагане на разработването на безпилотни летателни апарати, способни да се движат по-далеч от някои ракети с голям обсег.

Хийли заяви, че използването на британския дял от заема на Г7 е било предмет на разговорите между украинския президент Володимир Зеленски и министър-председателя Кийр Стармър по време на разговорите в Лондон преди две седмици и министрите на отбраната на Г7 в Италия през уикенда.

Запитан дали Великобритания би позволила на Украйна да използва парите за закупуване на произведени във Великобритания ракети Storm Shadow за поразяване на цели дълбоко в Русия, Хийли заяви пред репортери: "Те развиват много интензивно използването на безпилотни самолети с още по-голям обсег на действие. Те ще работят с нас за това как да използват тези пари и за оръжията, от които имат най-голяма нужда."

През юни Г-7 обяви, че ще предостави заем в размер на 50 млрд. долара в помощ на Украйна, обслужван от печалбите, генерирани от блокираните от Запада руски държавни активи на стойност около 300 млрд. долара.

Активите бяха замразени малко след като Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия многократно е заплашвала с ответни мерки всяко използване на замразените руски активи за финансиране на Украйна, което тя определя като незаконно.

Разговорите за заема от Г-7 се ускоряват, тъй като западните държави искат да осигурят финансиране за Украйна поради опасения, че ако кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ следващия месец, той може да намали подкрепата.

Европейският съюз, където са блокирани по-голямата част от руските активи, вече се съгласи да предостави 35 млрд. евро (38 млрд. долара) като част от дела на Общността.

Британският принос е в допълнение към 12,8 млрд. паунда (16,61 млрд. долара), които Великобритания вече е отделила в подкрепа на Украйна.