През последните дни има "известно раздвижване“ по отношение на политиката на Германия за предоставяне на убежище, но то не е достатъчно, тъй като големият брой търсещи убежище вече представлява заплаха за националната сигурност, заяви лидерът на консервативната опозиция в германския парламент, предаде ДПА.

Фридрих Мерц, ръководител на Християндемократическия съюз (ХДС), написа в седмичния си бюлетин до привържениците на партията, който медийната група "Функе" публикува днес, следното: "В Германия идват твърде много бежанци, които всъщност трябва да кандидатстват за убежище в други страни."

Мерките, обявени от канцлера Олаф Шолц от лявоцентристката Социалдемократическа партия (ГСДП) и неговите коалиционни партньори - Зелените и про-бизнес Свободните демократи (СвДП), няма да променят това, защото според Мерц те "отново не се занимават с действителния проблем“.

Лидерът на ХДС призова за въвеждане на "национално извънредно положение“, за да се отмени законодателството на Европейския съюз в областта на миграцията и да се ускорят депортациите. Той заяви, че страната вече е достигнала своя лимит и търсещите убежище сега представляват заплаха за националната сигурност и обществения ред. 

Правото на ЕС "предвижда обща клауза, която позволява на националния законодател да предприеме собствени мерки за поддържане на обществения ред и защита на вътрешната сигурност“, каза Мерц и добави: "Достигнахме тази точка“, пише БТА.

Оценката му идва седмица след като трима души убити при нападение с нож, а други осем бяха ранени по време на тържествата за 650-та годишнина от основаването на град Солинген; Основният заподозрян е сириец, за когото се смята, че е избегнал заповед за депортиране.