Лейбъристката партия във Великобритания печели убедително предсрочните парламентарни избори. Според първите резултати те получават мнозинство от 170 места в Камарата на общините.

Ако прогнозите се окажат верни, сър Кийр Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия - малко по-малко от общия брой депутати, осигурили победата на лейбъриста Тони Блеър през 1997 г.

Очаква се по обяд Стармър да се срещне с крал Чарлз Трети, за да му бъде възложено съставянето на правителство.

Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия: "Тази вечер хората тук и в страната казаха думата си - и те са готови за промяна - да се сложи край на политиката като представяне и да се върнем към политиката като обществена служба. Промяната започва точно тук, защото това е вашата демокрация, вашата общност и вашето бъдеще. Вие гласувахте. Сега е време ние да покажем какво можем. Благодаря ви!"

Консервативната партия беше на власт във Великобритания през изминалите 14 години. Обещание да проведе референдум за членството в ЕС от страна на тогавашния премиер Дейвид Камерън беше и причината да бъде преизбран през 2015 г. През 2016 г. британците гласуваха за напускане, а Брекзит стана причина Камерън да подаде оставка.

През следващите няколко години стопани на "Даунинг Стрийт 10" бяха последователно Тереза Мей, Борис Джонсън, Лиз Тръс и Риши Сунак. Нито един от тях обаче не успя да върне доверието на британските избиратели към Консервативната партия.

Прогнозите са, че Консерваторите ще паднат до 131 депутати, най-ниският им брой в следвоенната история на Великобритания.

Трети се очаква да бъдат либералдемократите с 61 депутати.

Броят на депутатите на Шотландската национална партия ще спадне до 10, докато Reform UK на Найджъл Фараж се очаква да спечели 13 депутатски места.

Зелената партия на Англия и Уелс ще удвои броя на депутатите си до двама.

Екзитполът се основава на допитване до 20 000 гласували в около 130 избирателни секции в Англия, Шотландия и Уелс.