Русия няма да отстъпи от своите национални интереси, но е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ. Това е заявил външният министър на Русия Сергей Лавров по време на срещата си с държавния секретар на Съединените щати Джон Кери тази нощ.

Според Лавров разрастването на конфронтацията с цел натиск  чрез санкции над Русия е безперспективно. Министърът смята, че обсъжданият във Вашингтон план за доставка на военна техника за Киев носи заплаха от провал на политическото решаване на конфликта в Украйна.

Държавният секретар на САЩ  Джон Кери е подкрепил състоялите се в Москва преговори на президента Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, отбелязват от руското външно министерство. При обсъждането на проблемите около украинската криза Лавров и Кери са подчертали липсата на алтернатива на политическото решение на проблема.

САЩ обмислят допълнителна помощ за Украйна, каза държавният секретар, почти признавайки, че Вашингтон ще изпрати оръжия, коментират информационни агенции тази нощ. „Аз не се съмнявам, че допълнителната помощ от икономически тип и други видове ще замине за Украйна. И ние също разбираме, че няма военно решение. Решението е политическо, дипломатическо“, каза по-късно той в интервю.

TrafficNews.bg