Нов корупционен скандал разтресе висшия политически елит в Румъния – семейството на премиера Виктор Понта е замесено в злоупотреби с еврофондове и в укриване на данъци, пише днес вестник „Ромъния либера“.

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) поискаха от съдиите на Върховния касационен съд да бъде постановено задържането за период от 30 дни на Юлиан Херцану, съпруг на сестрата на румънския премиер Виктор Понта по дело за данъчни престъпления, предаде агенция Аджерпрес.

Херцану беше арестуван тази нощ в град Плоещ. Според съобщение на НДБК той е обвинен в създаване на организирана престъпна група, незаконна промяна на предназначението на европейски фондове и данъчни престъпления.

Според в. „Евениментул зилей“ прокурорите са разкрили, че местни политици са оказали подкрепа на фирмата на роднините на Понта за спечелване на обществена поръчка за 10 млн. евро с европейско финансиране, свързана с проект за разширяване на канализацията в град Комарник.

Изпълнението на проекта е започнало през 2012 г. и е трябвало да приключи миналата година, но крайният срок е бил удължен, тъй като работата не е била свършена. Кметът на Комарник, Дориан Ботоака заяви, че по време на изпълнение на проекта местните власти са глобявали поне шест пъти фирмата изпълнител заради неизпълнени предписания, издадени от общината.

Глобите са наложени, защото след като разбил улиците, за да се разшири канализационната система в града, строителят не е извършил ремонт на пътните платна, за да възстанови настилките. Вчера прокурори на Националната агенция за борба с корупцията обискираха дома на сестрата на румънския премиер и нейния съпруг и офиса на тяхна фирма.

Това бе част от акция в градовете Букурещ и Плоещ, свързана с разследване за злоупотреби с европейски фондове. Извършени са общо 14 обиска в офиси на търговски фирми.

Румънският премиер Виктор Понта каза, че не е запознат със случая и ще бъде погрешно да прави коментар, добавяйки, че „законът трябва да важи за всички в еднаква степен“.

Обвиняем по случая е и приятел на премиера, депутатът Себастиан Гица, който е поставен под съдебно наблюдение заради подпомагане на организирана престъпна група и му е забранено да напуска страната, твърди „Ромъния либера“.

Вестник „Евениментул зилей“ пише, че Юлиан Херцану е бил разпитван в продължение на 17 часа от антикорупционните прокурори в Плоещ.

TrafficNews.bg