Израелската армия и Шин Бет - израелската служба за вътрешна сигурност, направиха едновременно публикации в социалната мрежа X.

"По време на операции в Газа са елиминирани трима терористи. Проверява се възможността един от тях да е Яхия Синуар. На този етап идентичността на терористите не може да бъде потвърдена".

От израелската армия допълниха, че в ударената сграда не е имало признаци за присъствие на заложници. ДНК-тестовете от тялото, за което се твърди, че е на Синуар, се сравняват с ДНК материал от него по време на дългогодишния му престой в израелски затвор.

От съобщенията не става ясно къде в ивицата Газа е нанесен ударът. Множество израелски източници, както и от кабинета по сигурността, съобщаиха пред световните медии, че Синуар най-вероятно е мъртъв. А министърът на отбраната Йоав Галант публикува в X недвусмислено съобщение:

"Нашите врагове не могат да се скрият. Ще ги преследваме и ще ги елиминираме".

Драматична новина, съобщават израелските медии. Но жителите в Тел Авив сега се притесняват най-вече за живота на заложниците. Близо 100 заложници все още са в плен в ивицата Газа, а именно Яхия Синуар водеше преговорите за тяхната съдба.

"В момента съм вцепенена и се тревожа много за заложниците.

"В този момент съм тъжен, защото трябва да положим всички усилия да постигнем мир. В този момент се моля само за мир. Знам, че има хора, които ликуват, но ние като човешки същества не трябва да празнуваме смъртта на други", казват жители на Тел Авив.

В Газа палестинците казват, че съпротивата няма да умре.

"Те не само убиха Синуар, те също убиха Хания, убиха Хасан Насрала и войната не спря. Ние призоваваме войната да спре, не искаме от тях да убият този или онзи човек. Те убиха повечето от нашите лидери. Ние призоваваме войната да спре".

В социалните мрежи вече циркулират снимки, на които се твърди, че Яхия Синуар е тежко ранен, включително в главата. Световните медии правят сравнения с характерните белези на лидера на Хамас и установяват множество прилики.