Израелската армия и ливанското шиитско движение "Хизбула" продължават да се обстрелват през границата и днес, предаде Франс прес.

Израелските въоръжени сили съобщиха, че са подкрепяната от Иран групировка е изстреляла над 100 ракети от началото на деня. Малко преди 5:00 ч. (и българско време) са били регистрирани двайсетина ракети, а след 6:00 ч. - втори залп от около 85, се казва в комюникето. Израелски пожарникари гасят пламнали в резултат на обстрела пожари.

"Хизбула" от своя страна обяви, че е атакувала израелски оръжейни производствени мощности.

Групировката нарече обстрела "първи отговор" на експлозиите в Ливан във вторник и сряда - приписвана на Израел операция срещу нея, при която бяха убити 37 и ранени около 3 хиляди души.

Бомбардирахме с "десетки ракети" военнопромишления комплекс "Рафаел" в Северен Израел, каза "Хизбула".

Израелската армия обаче каза, че ливанската групировка е изстреляла по последни данни около 115 ракети към цивилни райони в Северен Израел. Тя добави, че в отговор нанася удари по цели на "Хизбула" в Ливан.

Училищата в Северен Израел ще останат затворети днес и утре от съображения за сигурност.

"Хизбула" твърди, че никога не е обстрелвала цели по-навътре в Израел след избухването на войната в ивицата Газа преди близо една година. Ливанската групировка прави това в подкрепа на друго подкрепяно Иран движение - палестинското "Хамас", което предизвика конфликта с атаката си срещу Израел на 7 октомври.

Обстрел между Израел и ливанската групировка имаше и вчера. Ескалацията на напрежението през последните дни засили опасенията от избухване на по-широк конфликт в региона.

Смъртоносните експлозии в Ливан бяха последвани от израелски въздушен удар в петък в едно от южните предградия на столицата Бейрут, които са бастиони на "Хизбула". При атаката по последни данни на ливанските власти са били убити най-малко 37 души.

Израелската армия обяви, че е ликвидирала при атаката най-малко 16 бойци на ливанската групировка. Мишена на удара е била среща в подземието на ударената сграда на ръководството на елитното подразделение на "Хизбула" "Ар Радуан". Сред убитите е неговият командир Ибрахим Акил.

Според източник, близък до "Хизбула", на срещата е била планирана сухоземна операция в Израел, отбелязва АФП.

Ливанският премиер Наджиб Микати междувременно отмени пътуването си до Ню Йорк, където трябваше да участва другата седмица в общополитическите дебати в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, съобщи още ННА.

"Сега няма по-висш приоритет от спирането на кланетата, извършвани от израелския враг, и на множеството видове войни, които той води", каза Микати в изявление вчера.

Засега е планирано израелският премиер Бенямин Нетаняху да пътува до Ню Йорк. Той обаче отложи заминаването си с един ден, като според променената програма е предвидено да пристигне в САЩ в сряда.

Над 70 души бяха убити, а около 3 хиляди - ранени, при поредица израелски атаки в Ливан срещу "Хизбула" тази седмица. Нападенията започнаха във вторник следобед.

Рано сутринта на същия ден израелският премиер обяви, че завръщането по домовете им на хората, които бяха евакуирани от северните райони заради на практика всекидневния обстрел от страна на "Хизбула", вече е сред военните цели на неговото правителство.