Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова днес Франция и останалите страни, изправени пред деяния като клането в редакцията на седмичника "Шарли ебдо", да се обединят за голяма офанзива срещу радикалния ислямизъм, предаде Франс прес.

Франция, Израел и "цивилизованите страни" са изправени пред една и съща заплаха, заяви Нетаняху на среща с френския посланик в Израел Патрик Мезонав, на който предаде лично послание със съболезнованията на израелския народ.

"Тези терористи избиват журналисти в Париж, те обезглавяват хуманитарни работници в Сирия, те отвличат ученички в Нигерия, те взривяват църкви в Ирак, те убиват туристи в Бали, те изстрелват ракети от ивицата Газа срещу мирни граждани и те се стремят да създадат ядрени оръжия в Иран", заяви той.

"Може да носят различни имена" като Ислямска държава, Ал Каида, Хамас или Хизбула, но "всички те са подтиквани от същата омраза и същия фанатизъм, жадни за кръв", заяви израелският премиер.

Това е глобална борба, която изисква голяма офанзива за борба с радикалния ислям по цял свят. "Свободата трябва да спечели, но за да спечели, трябва да се борим заедно", подчерта той.

Френският посланик подчерта, че "Израел и еврейският народ са страдали може би повече от който и да било друг от
тероризма", включително от страна на Хамас.

Франция и Израел са единни в отхвърлянето на тероризма, фанатизма, фундаментализма и джихадизма, добави Мезонав. Според него е наложително правителствата "да създадат условия за справедлив и траен мир между народите, за да се борят с корените на радикализма".

TrafficNews.bg