На Западния бряг израелски войски нахлуха в дома на високопоставен лидер на "Хамас" и задържаха членове на семейството му.

Салех ал Арури е заместник на главния лидер на "Хамас" и един от основателите на военното крило на ислямистката групировка. Базиран в Ливан, той е ключова цел за Израел след атаките от 7 октомври, когато бойци на "Хамас" от Газа нахлуха в Южен Израел. Войници влязоха в дома на Арури в село Арура и арестуваха над 20 души, включително един от братята му и девет от племенниците му, казаха кметът Али ал Хасиб и свидетели пред АФП. Още десетки бяха задържани за разпит.

В изявление армията каза, че нападението е организирано съвместно със службата за вътрешна сигурност Шин Бет и е довело до арестите на "десетки членове на Хамас", сред които роднини на Арури. То потвърди използването на къщата "за задържане и разпит на активисти".

Израел обвини Арури, който беше назначен за заместник на Хание през 2017 г., в организирането на няколко нападения. Той прекара почти 20 години в израелски затвори и беше освободен през 2010 г. при условие, че отиде в изгнание, предаде Нова.