Италианските власти откриха труповете на 66-годишна българка и на 88-годишния й мъж, с когото живеела на семейни начала в къща в Нетуно, близо до Рим.

Според в."Кориере дела сера" съседка на двойката чула два изстрела един след друг, а след тях още един в четвъртък следобед. След пристигането на карабинерите станало ясно, че става въпрос за Гергана Тодорова и бившия й работодател, а после партньор Франко Рафаеле ди Лелио. Има обаче разминаване във версиите за часа, защото според властите смъртта е настъпила още сутринта. Възрастният мъж застрелял българката със законно притежавания от него пистолет, а след това го обърнал срещу себе си и се самоубил.

По случая за убийството и самоубийството сега разследват карабинерите на близкия град Анцио. Тревогата до тях била подадена от сина на италианеца, който пък бил известен за трагедията от домашната помощница на двойката. Именно тя се озовала пред кървавата сцена с двата трупа, след като отворила вратите на къщата им в краен квартал на Нетуно. Труповете били свлечени един върху друг на земята. До тях бил пистолетът.

Двамата били починали няколко часа преди пристигането на властите. Те не могли да открият никакви прощални писма или бележки в дома на двойката. Иззети са телефоните им, за да се разбере дали е имало сигнали, подсказващи за трагедията. Разпитани са и много приятели и познати на двамата. Нямало представени никакви оплаквания в полицията от българката за понесено насилие. Съседите твърдят, че не са чули никакви викове или разправии преди случилото се. Всеки ден Ди Лелио отивал с колата си до фабриката на сина си. Двамата с Гергана ходели редовно да пазаруват заедно, но тя не говорела с никого, пише 24часа.

Българката се преместила в Нетуно през 2021 г. Първоначално работела като домашна помощничка при 88-годишния мъж, живеейки на горния етаж в къщата му. След като двамата се сближили, тя се преместила да живее с него. Все още в състояние на шок е домашната асистентка на двойката, която е изслушана от карабинерите. Очаква се през следващите дни да бъде извършена аутопсия на труповете по нареждане на Прокуратурата на град Велетри. Следователите се опитват да разберат мотивите, подтикнали Ди Лелио към фаталния жест. Не е изключено българката да е искала да прекрати връзката им и това да е предизвикало решението на мъжа. Разследва се и защо на тази възраст мъжът все още имал разрешение за носене на оръжие.

В общините Анцио и Нетуно, които се намират една до друга на крайбрежието на 70 км южно от Рим, живее голяма българска общност. Според италианския Национален статистически институт в Нетуно са регистрирани като жители през 2023 г. общо 580 българи, а в намиращия се до него Анцио – други 526. Повечето от жените работят като домашни помощници или болногледачки, а мъжете – като градинари или строителни работници.